Više od stotinu hrvatskih tvrtki koristi fleet rent a car dugoročni najam automobila od mjesec dana do nekoliko godina.

Unajmljeni automobili, za koje se češće upotrebljava općeprihvaćeni engleski izraz 'rent a car', uobičajeni su postav voznih parkova mnogih hrvatskih tvrtki.

Mnogo je razloga za to, a najvažniji su štednja, praktičnost, fleksibilnost itd. Iako se pod pojmom 'rent a car' još podrazumijeva najam automobila na kraće vrijeme, tvrtkama je sve zanimljiviji dugoročni rent a car.

Najisplativije rješenje je dugoročni najam vozila

Danas više od stotinu hrvatskih tvrtki koristi dugoročni najam automobila preko tvrtke Fleet rent a car. Riječ je o najmu vozila na više od mjesec dana, ali ugovor je moguće sklopiti i na nekoliko godina, ovisno o potrebi klijenta i vrsti posla kojom se tvrtka bavi. Isplativije je unajmiti automobil prema potrebi nego ga imati u vlasništvu i održavati, a samo povremeno koristiti.

Primjerice, posao nekih tvrtki je sezonski, što povećava potrebu za većim brojem automobila u određenim mjesecima. Neke tvrtke su pak projektno organizirane i unajmljuju vozila na određeno vrijeme shodno trajanju projekta.

Dio tvrtki na prvo mjesto stavlja fleksibilnost koju nudi dugoročni rent a car. Ne želi imati dugoročne obveze i troškove povezane s posjedovanjem automobila. Takve tvrtke trebaju vozilo na mjesec dana do nekoliko godina, žele ga mijenjati prema potrebi i financijskim mogućnostima. Ne odgovara im da imaju kreditnu ili leasing obvezu, a neke od njih i nemaju uvjete za leasing ili kredit te nisu sigurne u prihode u idućih tri do pet godina.

Uz to, mnoge tvrtke žele izbjeći moguće gubitke i neugodnosti te moći vratiti ili zamijeniti automobil u bilo kojem trenutku bez financijskog tereta, tj. podržavaju trend ‘rent don’t own’. Za takve je tvrtke dugoročni najam najisplativije rješenje.

Velike prednosti dugoročnog najma vozila

Dugoročni rent a car ima velike prednosti u odnosu na operativni leasing i na neki mu je način konkurencija.

Kad je riječ o dugoročnom rent a caru, posebno treba istaknuti kao prednost preuzimanje svih financijskih rizika i izrazitu fleksibilnost koju nudi ta vrsta najma. Primjerice, u Fleet rent a caru može se unajmiti vozilo na bilo koje razdoblje, a kao jamstvo plaćanja potrebna je samo rezervacija sredstava na kreditnoj kartici u iznosu jednog ili dva mjesečna najma. U slučaju dugoročnog rent a cara vozilo se može vratiti prije isteka dogovorenog roka ili zamijeniti za veće ili manje bez ikakvih financijskih obveza.

Ugovor o najmu može se sklopiti u jednom danu i nije potrebna dokumentacija kakva se traži za odobrenje leasinga, npr. nema procjene boniteta, predujma, troška obrade kredita, zadužnica, mjenica...

Fleet rent a car dugoročni najam uključuje: nova vozila, usluge registracije i tehničkog pregleda, osnovno i kasko osiguranje, redovito servisiranje, izvanredno održavanje, zamjensko vozilo u slučaju kvara, zamjenu zimskih i ljetnih guma, dostavu i preuzimanje na željenoj adresi itd., sve ono što leasing ne uključuje.